Ostar, Viner och Deborahs Extraknäck!

PUMPAKÄRNOR MED SESAMFRÖN OCH HAVSSALT
Alla former av nötter & frön passar utmärkt till alla typer av ost. Hårda ostar såsom Herrgård, Gruyère & Appenzeller. Mjuka ostar mår också bra av ett bröd som “fångar “ upp osten.  Servera dessa hårda ostar med viner som Bordeaux, eller vita viner som upplevs lite feta t. ex. en Chardonnay.

MACADAMIANÖTTER, ROSMARIN, CHILI OCH HAVSSALT
Välj gärna en mjuk ost med kittad/tvättad yta som kan upplevas lite söt, som Munster, Taleggio eller Vacherol, tillsammans med en Gewürztraminer från Asace eller en Pinot Gris d´Alsace. Till en hårdare ost,  t. ex. Emmenthaler eller någon typ av mellanhård fårost såsom Baskeriu eller Ossay Iraty välj ett vin från Madiran.

EKOLOGISKT LAKRITS (vår nyaste smak!)
Passar bra till krämiga vitmögelostar som upplevs som lite feta då fettet höjer lakritsen, t. ex. en La tur (ko-får & getost), tillsammans med en Gewürztraminer från Alsace. Lakrits passar också bra till osten Brillat Savarin som är ystad med grädde eller en Saint André som är ystad med crème fraiche, gärna tillsammans med en lättare Bordeaux, t. ex. en St. Emilion.

HAMPA MED TIMJAN OCH HAVSSALT
Hampa kan ju upplevas lite “parfymigt”, men välj gärna en ost som passar till mycket örter, mellanlagrad Manchego, Pecorino ca 3 månader eller mjuka färskostar, till t. ex. en Monte Enebro. Ett bra mjukt rödvin, t. ex. en Beaujolais passar bra!

KUMMIN OCH HAVSSALT
Kummin funkar jätte bra till munster – en ost från Alsace och vita viner från samma region på druvan Reisling. Holländska ostar serveras ofta med kummin & lök.

HAVSSALT
Milda, färska ostar, färska getostar tillsammans med en Sauvignon Blanc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s